Waarom staat mijn website niet bovenaan in Google?

Jasper Vermeulen
-
21 maart 2025
-
8 min. leestijd

Naast het uitleggen aan vrienden en familie wat het maken van een website allemaal inhoudt, komt vaak nog een andere vraag terug: “Als ik mijn naam intik, sta ik niet als eerste in Google” of “Waarom staat mijn website niet bovenaan in Google als ik ernaar zoek?”...
Lijkt een simpele vraag, maar het is lastig om een goed antwoord te geven aan iemand die weinig weet over het internet. (we noemen deze mensen ook boomers)
Wanneer je een antwoord geeft krijg je soms een antwoord als: “Moeilijk is het toch niet, zet het gewoon op nummer 1” of “Kun je dat niet snel veranderen?”
Daarom schrijf ik dus deze blog. Zo kan ik in de toekomst, als iemand dit vraagt, deze blog onder hun neus duwen.
→ Hoe zit dat nu in elkaar, die ranglijst op Google?
Dat is de vraag, en om dat te beantwoorden, kijken we naar verschillende onderwerpen. Ik noem ze hieronder en daarna gaan we over elk onderwerp:
- Wat is SEO of zoekmachineoptimalisatie?
- Kies de juiste zoekwoorden
- Maak je website-inhoud beter
- Technische SEO
- Geduld en updates
Wat is SEO of zoekmachineoptimalisatie?
SEO (zoekmachineoptimalisatie) betekent ervoor zorgen dat je website bovenaan in Google komt als mensen zoeken naar jou. Dit doe je door de juiste woorden te gebruiken, een snelle en makkelijk te gebruiken website te maken en te zorgen dat je website echte waarde heeft.
Zoekmachineoptimalisatie is dus een proces. Het is een manier om ervoor te zorgen dat je goed scoort in Google. Het is geen knop die je indrukt of iets dat je snel en makkelijk kunt aanpassen. Je moet eraan werken, erover nadenken, de resultaten bijhouden en vooral geduld hebben.
→ Op welke punten letten we dan als we dit proces doorlopen?
- Juiste woorden
- Inhoud
- Technische puntjes
Kies de juiste zoekwoorden
“Goede woorden kiezen en gebruiken” betekent dat je nadenkt over welke woorden mensen intypen in Google als ze zoeken naar iets wat jij aanbiedt. Die woorden zet je dan op je website. Hoe werkt dat precies?
→ Kies de juiste woorden
- Stel, je hebt een fietsenwinkel in Brugge. Welke zoekwoorden zou je dan gebruiken? Bijvoorbeeld: “fiets kopen in Brugge”, “fietsreparaties in Brugge” of “goede fietsen in Brugge”.
- Je kiest woorden die mensen waarschijnlijk zullen zoeken. Maar probeer ook anders te zijn dan je concurrenten, anders val je niet op.

→ Gebruik je woorden op de juiste plaats
- Zet de woorden in titels en koppen op een duidelijke manier.
- Maak ze sterk en plaats ze goed zichtbaar, bijvoorbeeld bovenaan.
Verbeter je website-inhoud
De inhoud van je website verbeteren klinkt vrij logisch. Het gaat om tekst, afbeeldingen en alles op je website zo goed mogelijk maken. Zo wordt het duidelijk en netjes voor bezoekers. Hier zijn enkele tips:
→ Maak het nuttig en duidelijk
- Schrijf over dingen die gebruikers willen weten. Neem weer het voorbeeld van een fietsenwinkel: leg uit wat je doet, welke diensten je aanbiedt en wat het kost. Geef antwoorden op vragen die klanten kunnen hebben. Bezoekers vinden het fijn als alles duidelijk op je website staat.
→ Gebruik zoekwoorden
- Dit sluit aan bij het vorige deel!
→ Extra’s
- Voeg iets toe dat bijzonder is. Maak het leuk, zorg voor contact met je bezoekers en wees origineel.
Naast het verbeteren van je inhoud is het aanpassen en updaten van je website ook belangrijk. Google vindt websites die actueel en levendig zijn fantastisch. Als je alleen oude teksten van vorig jaar laat staan, kan Google denken dat je website niet meer belangrijk is. Maar als je dingen verbetert en verandert, ziet Google dat je website up-to-date blijft. Dat kan zeker helpen om hoger in de ranglijst te komen.
Natuurlijk moet je niet zomaar dingen veranderen zonder reden. Het moet altijd nuttig zijn!
Technische SEO
Als website-ontwikkelaar kunnen we veel dingen achter de schermen aanpassen, zodat Google de website goed kan vinden, begrijpen en tonen. Dit gaat niet over de inhoud of zoekwoorden, maar over de “techniek” erachter, zoals hoe snel de website werkt of hoe hij is gemaakt.
(Kleine tip: begin niet aan een WordPress-website…) 😅
Enkele punten die belangrijk zijn als ontwikkelaar:
- Laadsnelheid
- Mobielvriendelijk
- Veiligheid
- Makkelijk te vinden
- Geen fouten
Toffe info: deze website voldoet aan al deze punten! Hij laadt zo snel dat het bijna niet te geloven is. Probeer maar eens naar een andere pagina te gaan; de pagina lijkt zelfs niet te laden, zo vlot gaat het! 🤯
Geduld en updates
Als je tot hier hebt gelezen, gefeliciteerd! Dan zou het volgende deel heel duidelijk moeten zijn. “Geduld en updates” betekent dat je niet meteen resultaat ziet. Het is een proces dat je moet volgen, en dat kost tijd. Google heeft tijd nodig om je website te bekijken, te lezen en te beslissen hoe goed hij is.

Afhankelijk van hoe sterk je concurrentie is, kan het weken of zelfs maanden duren voordat je hoger komt in Google. Het zoekwoord “fiets kopen” zal bijvoorbeeld heel lang duren. Zonder veel werk lukt het misschien nooit. Maar een zoekwoord als “elektrische fiets repareren in Sint-Kruis Brugge” is veel specifieker. Dat zal sneller en makkelijker scoren.
Goed, je website is aangepast, en nu wachten… Wachten? Nee, dat is niet de bedoeling! Deze blog heeft je hopelijk geleerd dat je moet blijven werken aan je website. Geduld hebben betekent niet stilzitten!
The end
Dit was een hele uitleg. Heb je nog vragen hierover? Vond je het interessant en wil je hierover praten? Stuur mij gerust een bericht op +32 499 36 33 08 of neem contact met mij op via de contactpagina!
Hoe pakt Studio Billy SEO aan?
Met Studio Billy richten wij ons bij elk project op zoekmachineoptimalisatie. Wij maken kwalitatieve websites. En hoe laten we zien dat ze goed zijn? Door ze hoog te laten scoren in Google!
Veel woorden, maar ook daden. Hieronder vind je enkele voorbeelden van onze projecten en hoe goed we het doen. (Ik zal de gegevens aanpassen als we nieuwe resultaten behalen. Ja, inhoud updaten is heel goed voor Google! Maar dat wist je nu al! 😉)
Case: Divertido Kampen
Voor Divertido Kampen zien we uit de gegevens voor ongeveer een kwartaal (09/01/2025 tot 21/03/2025) volgende statistieken:
- Totale klikken: 300
- Totale impressies: 1,45K (1.450)
- Gemiddelde CTR (Click-Through Rate): 20,7%
- Gemiddelde positie: 20,4

De CTR van 20,7% is uitstekend, vooral gezien de lage gemiddelde positie. Dit betekent dat onze content zeer aantrekkelijk is voor degenen die het zien. We hebben 300 klikken gegenereerd, wat zeker een goed begin is. Onthoud, er zit hier ook organische groei in, we maken reclame op de Facebook maar we merken uit statistieken dat we heel wat organisch bezoekers aantrekken.
De gemiddelde positie van 20,4 is wat lager dan we zouden willen. Om meer impressies en klikken te krijgen, zullen we moeten werken aan het verbeteren van de ranking (bijv. door betere SEO, zoals het optimaliseren van zoekwoorden, contentkwaliteit, backlinks, enz., of door een hoger bod/budget bij advertenties).
Maar in het algemeen een zeer positief resultaat, benieuwd daar de toekomst.
Case: Sport4Kids
Voor Divertido Kampen zien we uit de gegevens voor ongeveer een maandje (26/02/2025 tot 23/03/2025) volgende statistieken:
- Totale klikken: 90
- Totale impressies: 424
- Gemiddelde CTR (Click-Through Rate): 21,2%
- Gemiddelde positie: 7,6

Het Studio Billy Team
Jasper Vermeulen


Hoi, ik ben Jasper en ik run Studio Billy! Website nodig? Neem contact met ons op!
Neem contact met mij opStuur ons een berichtje
Scoor met een sterke website! Neem nu contact op voor een uniek, SEO-proof website dat scoort.
Neem contact met ons op