Ga terug

Checklist voor het Lanceren van een Nieuwe Website

Author Image

Jasper Vermeulen

17 June 2024

7 min. read

Het lanceren van een nieuwe website is een spannende stap voor elk bedrijf of individu. Een goed voorbereide lancering kan het verschil maken tussen een succesvolle start en een tegenvallend begin. Hieronder vind je een uitgebreide checklist om ervoor te zorgen dat jouw website klaar is voor de grote dag.

Technische Voorbereidingen

1. Domeinnaam en Hosting

Controleer de Beschikbaarheid van je Domeinnaam

Zorg ervoor dat je een unieke en relevante domeinnaam hebt geregistreerd die gemakkelijk te onthouden is en goed aansluit bij je merk of bedrijf.

Kies een Betrouwbare Hostingprovider

Selecteer een hostingplan dat past bij de behoeften van je website. Overweeg factoren zoals uptime, snelheid, klantondersteuning en schaalbaarheid.

2. Website Veiligheid

Installeer een SSL-certificaat

Een SSL-certificaat is essentieel voor de veiligheid van je website en voor een goede ranking in zoekmachines. Het zorgt ervoor dat gegevens versleuteld worden verzonden, wat vertrouwen wekt bij je bezoekers.

Configureer Back-ups

Zorg ervoor dat er regelmatige back-ups van je website worden gemaakt. Dit kan via je hostingprovider of door het gebruik van plugins. Back-ups zijn cruciaal om gegevensverlies te voorkomen.

3. Content Management Systeem (CMS)

Update je CMS en Plugins

Zorg ervoor dat je CMS en alle plugins up-to-date zijn om beveiligingsrisico’s te minimaliseren en nieuwe functies te benutten.

Verwijder Ongebruikte Plugins en Thema’s

Dit helpt de prestaties en veiligheid van je website te verbeteren. Ongebruikte plugins en thema’s kunnen veiligheidsrisico’s vormen.

4. Mobiele Vriendelijkheid

Test je Website op Verschillende Apparaten

Controleer of je website goed werkt en er goed uitziet op mobiele telefoons en tablets. Mobiele vriendelijkheid is een belangrijke ranking factor voor zoekmachines.

Optimaliseer voor Mobiele Gebruikers

Zorg voor een responsive design en snelle laadtijden. Overweeg AMP (Accelerated Mobile Pages) voor nog snellere mobiele ervaringen.

SEO Voorbereidingen

5. Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Keyword Onderzoek

Identificeer relevante keywords zoals “websites bouwen”, “webdesign in Brugge”, en andere gerelateerde termen. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner of Ahrefs om te bepalen welke zoekwoorden het meest waardevol zijn.

Optimaliseer Meta-tags

Zorg voor unieke en relevante titels en meta-beschrijvingen voor elke pagina. Dit helpt zoekmachines om te begrijpen waar je pagina over gaat en verhoogt de kans op hogere rankings.

Gebruik H1, H2, H3-tags

Maak een hiërarchie in je content door gebruik te maken van headers. Dit helpt zowel gebruikers als zoekmachines om de structuur en belangrijkste punten van je content te begrijpen.

6. URL-structuur

SEO-vriendelijke URL’s

Gebruik korte, beschrijvende URL’s die makkelijk te lezen zijn door zowel mensen als zoekmachines. Vermijd het gebruik van onnodige parameters en cijfers.

Link naar relevante pagina’s binnen je eigen website om de gebruikerservaring en SEO te verbeteren. Dit helpt bezoekers om gemakkelijker door je site te navigeren en verhoogt de tijd die ze op je site doorbrengen.

Link naar betrouwbare externe bronnen om je content geloofwaardigheid te geven. Externe links kunnen ook helpen om je website te positioneren als een betrouwbare bron van informatie.

Content Voorbereidingen

8. Content Creatie

Unieke en Relevante Content

Schrijf informatieve en boeiende artikelen die waarde bieden aan je bezoekers. Focus op de behoeften en interesses van je doelgroep.

Gebruik van Multimedia

Gebruik afbeeldingen, video's en infographics om je content visueel aantrekkelijk te maken en de betrokkenheid te verhogen. Zorg ervoor dat alle media geoptimaliseerd zijn voor snelle laadtijden.

9. Content Optimalisatie

Proofread en Controleer

Lees je content zorgvuldig door om grammaticale fouten en typfouten te voorkomen. Een foutloze tekst komt professioneler over.

Voeg Call-to-Actions (CTA’s) toe

Stimuleer bezoekers om actie te ondernemen, zoals het invullen van een formulier, inschrijven voor een nieuwsbrief of contact opnemen.

Marketing Voorbereidingen

10. Social Media Integratie

Koppel je Social Media Accounts

Zorg ervoor dat je social media accounts gelinkt zijn aan je website. Dit helpt bij het vergroten van je online aanwezigheid en betrokkenheid.

Deel je Lancering

Plan berichten op je social media kanalen om de lancering van je website aan te kondigen. Gebruik aantrekkelijke visuals en pakkende teksten om de aandacht te trekken.

11. Email Marketing

Bouw een Email Lijst

Verzamel e-mailadressen van geïnteresseerde bezoekers en klanten. Dit kan via inschrijfformulieren op je website of tijdens evenementen.

Verstuur een Aankondiging

Informeer je e-maillijst over de lancering van je nieuwe website. Geef een sneak peek van wat ze kunnen verwachten en moedig hen aan om een kijkje te nemen.

12. Analytics en Monitoring

Installeer Google Analytics

Gebruik Google Analytics om het verkeer naar je website te volgen. Dit helpt je om inzicht te krijgen in het gedrag van je bezoekers en de prestaties van je website.

Stel Doelen en Conversies in

Bepaal wat je wilt bereiken met je website, zoals het aantal bezoekers, leads of verkopen. Stel doelen en conversies in Google Analytics om je voortgang te meten.

Lancering en Nazorg

13. Soft Launch

Test Alles

Voer een soft launch uit door je website te testen met een beperkte groep gebruikers. Vraag om feedback en maak eventuele noodzakelijke aanpassingen voordat je de site officieel lanceert.

14. Officiële Lancering

Maak een Aankondiging

Publiceer een blogpost, persbericht of social media update om de officiële lancering van je website aan te kondigen.

Monitor en Optimaliseer

Houd de prestaties van je website nauwlettend in de gaten. Gebruik de feedback van bezoekers om doorlopend verbeteringen aan te brengen.

Met deze uitgebreide checklist ben je goed voorbereid op de lancering van je nieuwe website. Succes met je nieuwe online avontuur!

Contacteer ons

Wanneer je contact met ons opneemt beginnen we vaak met eens samen te zitten. Hierbij gaan we jou vragen stellen zodat wij kunnen begrijpen wat je goals en verreisten zijn voor jouw project.

  • Vrijblijvende offerte